خاک و کود, گل و گیاه, گلدان

آدنیوم

آدنیوم یکی از گلهای آپارتمانی زیبا با قابلیت تبدیل شدن به بونسای است که به همین دلیل از محبوبیت زیادی در میان گیاه دوستان برخوردار است. این گل مقاوم در بسیاری از مناطق دنیا پرورش داده می‌شود اما در محیط های گرم و مرطوب رشد بهتری خواهد داشت پس اگر خانه ای گرم و معتدل دارید و به دنبال یک گل زیبا و مقاوم برای دکوراسیون خود می‌گردید، پیشنهاد ما آدنیوم است. البته باید در نظر داشته باشید که آدنیوم یک نکته منفی در نگهداری خود در آپارتمان دارد که برای دانستن آن در این مقاله همراهمان باشید.

معرفی گل

نام علمی: Adenium obesum
بومی: صحرای بزرگ آفریقا، منطقه ساحل صحرا، شرق و شمال شرق آفریقا و شبه جزیره عربستان
خانواده: خرزهره‌ ایان

آدنیوم، رزصحرایی، ستاره صابی،ایمپالا و بطری‌شور کوتوله، از اسامی این گیاه است.
این گیاه بر خلاف اسم مرسومی که دارد یک رز واقعی نیست. آدنیوم جزء ساکولنت‌های برگ‌ریز است و پنج گونه مختلف برای خرید دارد اما در طبیعت گونه‌های زیادی از این گیاه وجود دارد که هنوز شناسایی نشده‌اند.

ویژگی ظاهری

مدت گل‌دهی این گیاه طولانی است و اگر در فصل‌های سرد محیط مطبوعی برای آن فراهم کنید به خوبی زنده می‌ماند.
با توجه به شرایط محیط و نگهداری گیاه آدنیوم ، گل‌های شیپوری شکل این گیاه در اندازه و رنگ‌های مختلفی رشد می‌کند اما غالبا گل‌های آن حدود 5 سانت و با رنگ‌های سفید، صورتی و قرمز است.
یکی از اختلاف‌های رز واقعی و رز صحرایی این است که رز صحرایی تحمل خشکسالی را دارد زیرا می‌تواند آب را در ریشه پیازی و ساقه گوشتی خود ذخیره کند. در طبیعت این گیاه آب را از طریق باران‌های تابستانه ذخیره می‌کند و در زمستان بی‌آب، آن را مصرف می‌کند.
آدنیوم را می‌توانید در اندازه‌های مختلفی پیدا کنید. این گیاه می‌تواند تا دو متر رشد کند اما می‌تواند به عنوان یگ گیاه خانگی در گلدان نیز زندگی کند.

نحوه نگهداری

آبیاری مناسب

توجه به نظم در آبیاری برای رشد آدنیوم اهمیت زیادی دارد. اگر در مناطق گرمسیر و خشک زندگی می‌کنید نیاز است که برای رشد بهتر این گیاه دو مرتبه در هفته این گل را آبیاری کنید. اما در سایر مناطق یک بار آبیاری هم می‌تواند برای این گل کافی باشد. در واقع برای آبیاری به آدنیوم باید به دمای محیط توجه کنید؛ در هر فصلی از سال، زمانی که دما به حدود ۱۰ درجه سانتی‌گراد رسید آبیاری به این گیاه را به حداقل برسانید.
در فصل زمستان نیاز است که خاک گلدان را چک کنید تا بتوانید زمان آبیاری را تشخیص دهید. خاک گلدان باید کاملاً خشک شود و بعد از آن آبیاری انجام شود. نکته مهم درباره آبیاری به گل آدنیوم این است که ریشه آن نباید در آب غرق شود. بر خلاف تصور عموم، هر چه اندازه این گیاه بزرگ‌تر باشد، به دفعات کمتری آبیاری نیاز دارد.

رطوبت مناسب

آدنیوم ترجیح می‌دهد در محیط‌های مرطوب قرار بگیرد. رطوبت بالای ۷۰ درصد فضایی مناسب برای رشد این گیاه فراهم می‌کند و ضمانت بزرگی برای شادابی آن است.

نور مناسب

آدنیوم برای این که سر حال و شاداب باشد به نور خورشید نیاز دارد و با نور مستقیم هم مشکلی ندارد. در واقع هر چقدر میزان نوردهی به این گیاه بیشتر باشد، ساقه‌های آن ضخیم‌تر و زیباتر می‌شوند؛ علاوه بر آن گلدهی گیاه هم بیشتر می‌شود. به طور کلی این گیاه حدود ۴ تا ۵ ساعت نور در طول روز نیاز دارد.
نکته‌ای که باید به آن توجه کنید این است که در فصل تابستان از تابش مستقیم نور خورشید به گیاه جلوگیری کنید؛ تنها در این شرایط است که گیاه تحمل نور و گرمای بیش از اندازه را ندارد و ممکن است که آسیب ببیند. اگر به این گیاه نور کافی نرسد، برگ‌های آن رنگ‌پریده می‌شود و گلدهی آن ضعیف‌تر از همیشه انجام می‌شود. پس اگر چنین علائمی در گیاه خود مشاهده می‌کنید، آن را به محیطی پرنورتر جابه‌جا کنید.

دمای مناسب

گونه‌های مختلف این گیاه می‌توانند در دماهای مختلفی رشد کنند؛ اما به طور کلی دمایی بین ۱۰ تا ۴۸ درجه سانتی‌گراد برای این گیاه قابل تحمل است. گونه‌هایی از آدنبوم که گل آن‌ها قرمز است، نسبت به دمای بالا مقاومت بیشتری از خود نشان می‌دهند. آدنیوم به هوای سرد اصلاً علاقه‌ای ندارد و در دمای زیر ۶ درجه سانتی‌گراد آسیب جدی می‌بیند. البته در دماهای بالای ۳۲ درجه سانتی‌گراد هم احتمال از بین رفتن این گیاه زیاد می‌شود.
بهتر است این گیاه را در فصل‌هایی مثل بهار و پاییز که هوا خیلی گرم یا سرد نیست، در فضای بالکن قرار دهید. زمانی که گیاه به خواب زمستانی فرو می‌رود هم آن را در جایی گرم و پر نور نگهداری کنید. دقت کنید که این محیط در طول شب دمای بیشتر از ۱۰ درجه سانتی‌گراد  داشته باشد.

خاک مناسب

از آن‌جایی که ریشه این گیاه نباید در معرض رطوبت و آبیاری زیاد قرار بگیرد، بهتر است که از خاک‌های سبک برای پر کردن گلدان آن استفاده شود. ترکیبی از خاک‌های کوکوپیت، پیت ماس و پرلیت به نسبت ۲-۱-۱ می‌تواند یکی از بهترین گزینه‌ها برای این گیاه باشد.
اما دو ترکیب دیگر از خاک یعنی مخلوط پرلیت، ماسه، پیت ماس یا ماسه، پیت ماس و ورمی کولیت می‌تواند گزینه خوبی برای این کار باشد.زهکشی گلدانی که خانه گیاه آدنیوم می‌شود باید آنقدر خوب باشد که بتواند آب را به راحتی از خود عبور دهد.به این ترتیب ریشه در بهترین حالت خود قرار می‌گیرد و گیاه بهتر از همیشه رشد می‌کند

تغذیه و کوددهی مناسب

بهتر است که این گیاه در فصل‌های رشد و گلدهی که همان بهار و تابستان است، با کودهای مناسب تغذیه شود. کود کریستالون می‌تواند گزینه مناسبی برای این کار باشد. در این دو فصل هر ماه یک بار با کود کریستالون به گل آدنیوم جان دوباره ببخشید. حواستان باشد که کود دادن را در پاییز و زمستان کاملاً قطع کنید تا گیاه بتواند به خواب زمستانی برود. این خواب زمستانی با ریزش برگ‌ها آغاز می‌شود.

تکثیر

برای تکثیر این گیاه هم می‌توانید از طریق کاشت بذر اقدام کنید؛ اما فرآیند رشد بذر و بزرگ شدن آن کمی زمانبر است. به همین دلیل هم استفاده از روش قلمه زدن می‌تواند ساده‌تر باشد.

تکثیر از طریق بذر

برای تکثیر از طریق بذر باید زمانی که گیاه به بلوغ رسید، بذرها را از آن جدا کنید. در مرحله بعدی باید بذرها را به مدت دو هفته در محلی مناسب نگهداری کنید تا خشک شود. حالا زمان آن می‌رسد که بذر را در خاکی مناسب برای رشد آدنیومم بکارید. از این به بعد تمام شرایطی که برای نگهداری از آدنیوم توضیح داده بودیم را رعایت کنید تا گیاه شما سر از خاک بیرون بیاورد و رشد کند.

تکثیر از طریق قلمه زدن

برای تکثیر از طریق قلمه زدن باید در مرحله اول یک قیچی یا کاتر تیز و تمیز آماده کنید. سپس یک قلمه به قطر یک مداد و طول 12 تا 15 سانتی‌متر از این گیاه جدا کنید. بهتر است این قلمه از ساقه‌ای که به تنه اصلی گیاه وصل است بریده شود. بعد از برش گل‌ها و برگ‌ها را از قلمه جدا کنید و تا 2 یا 3 روز آن را در محلی گرم، خشک و تاریک نگهداری کنید.
این کار را تا جایی ادامه دهدی که شیره انتهای گیاه خشک شود. در قدم بعدی باید قلمه را در خاک سبک بکارید.ابتدا خاک را خیس کنید و سپس کاشت را انجام دهید. بهتر است حداقل یک سوم از ارتفاع قلمه در داخل خاک قرار بگیرد. برای اولین آبیاری هم صبر کنید تا خاک خشک شود و بعد از آن گیاه را آبیاری کنید.

آفات و بیماری ها

رایج‌ترین مشکل که گیاه آدنیوم با آن درگیر است زردشدن برگ‌ها، لوله‌ای شدن آنها و پوسیدگی ریشه است. مهم‌ترین نکته در هنگام پرورش گیاه آدنیوم آن است که نباید در آبیاری گیاه افراط کنید؛ زیرا این گیاه صحرایی قادر است آب را در ریشه‌های خود ذخیره کرده و در هنگام نیاز استفاده کند. اگر نکات گفته شده در قسمت شرایط محیطی موردنیاز گیاه را رعایت کنید از بروز مشکلات در آن پیشگیری کرده‌اید.
آدنیوم نیز مثل همه گیاهان می‌تواند مورد حمله آفت‌هایی مثل شته‌ها، کنه تارعنکبوتی و شپشک آردی شود که برای رفع آنها می‌توانید از روغن نیم و یا ضد آفت‌های موجود در بازار استفاده کنید.

سخن پایانی

یکی از زیباترین گیاهان کویرنشین آدنیوم است که جزو زیباترین گیاهان آپارتمانی محسوب می‌شود. این گیاه شرایط چندان سختی برای زندگی و باطراوت بودن ندارد و شما با رعایت چند نکته ساده می‌توانید از یک گیاه زیبا و خاص بهره‌مند شوید. اگر به طور کلی بتوانید نکاتی که در بخش نگهداری و پرورش این مقاله شرح داده شد را رعایت کنید و در کنار آن در زمان مناسببه تعویض گلدان و هرس گیاه آدنیوم بپردازید؛ در خانه خود یک گیاه شاداب و با طراوت خواهید داشت. نکته‌ای که باید به هنگام پرورش این گیاه مورد توجه قرار دهید سمی بودن آن است که می‌تواند خطرآفرین باشد. در کنار رعایت کردن این نکات همیشه نسبت به آفت‌ها و بیماری‌ها نیز حساس باشید و گیاه خود را مورد بررسی قرار دهید. در رابطه با بیماری‌ها می‌توانیم با خیال راحت بگوییم که اگر شرایط محیطی مورد نیاز گیاه را با دقت بالا تامین کنید قطعاً از بروز آنها جلوگیری کرده‌اید.
ما در این مقاله به معرفی گیاه آدنیوم پرداختیم و سعی کردیم تمام نکاتی که شما برای پرورش آن نیاز دارید را مورد بررسی قرار دهیم. درصورتی‌که هر سؤالی در ارتباط با نگهداری از گیاه آدنیوم و پرورش آن در منزل داشتید که در مقاله به آن پاسخ داده نشد،کارشناسان سیباغ آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *